SATOSHI OKADA
ARCHITECTS

Vill U main

VILLA U

The owner of Villa U loves fishing marlins: thus he chose a site on the peak of a mountain overlooking onto the Pacific. The broad land steeply slopes down towards the sea and it is surrounded by a boundless thicket.

The client peculiarly proposed to conceive here “a timeless architecture”: what does it mean to portray “timelessness” in architecture? We believe such architecture intrinsically bears an unspoken character, namely to remain unchangingly beautiful overtime: its pure and simple dignity is yet difficult to pursue.

This two storeys house is designed so that only its upper part stands visible from the street level, whereas its lower half is concealed by the mountain ridge; the architecture unveils itself only when observed from the ocean side. The round wall on the back references to the curvy terrain lines of the coastal landscape and works as a protective enclosure for the villa.

Bedrooms are located downstairs, finished with dark stone and custom made timber fittings; the airy living spaces are on the upper floor, expanded by a generous terrace. Part of the terrain on the back of the house slopes upwards, towards the mountain, so that it reflects sunlight into the rooms, while the other half is a flat lawn. When in the living room or on the adjacent terrace, one could simultaneously enjoy a panoramic view of the Pacific as well as a glance at the hortus conclusus.

LOCATION
Shizuoka, JP
PROGRAM
Private residence
YEAR
Phase I: 2013, Phase II: ongoing, completion expected in 2018
SIZE
746 sqm
STRUCTURE
RC + steel
LEAD ARCHITECT
Satoshi Okada
TEAM
Daikichi Homma, Junpei Kizu, Lisa Tomiyama
COLLABORATORS
STRUCTURAL DESIGN:
Hirokazu Toki + S3 Associates Inc.
CONTRACTOR:
Daido Kogyo Co.
PHOTO CREDITS:
Satoshi Shigeta
PUBLICATIONS
JAPAN:
X - Knowledge 2/2016, Modern Living Luxury Houses, Shinkenchiku jt 9/2014, Modern Living 212, GA Houses 134

To Page Top