SATOSHI OKADA
ARCHITECTS

VILLA IN POLPERRO main

VILLA IN POLPERRO

VILLA IN POLPERRO was designed as a vacation house for the client living in London, the world best collector of René Larique, who acquired the most prominent property in Polperro, a historic Cornish fishing village on the English Channel.

Neighboured to the land conserved by the National Trust, the site on a craggy hill precipitously inclined toward the coast, commands a splendid panorama from the town to the Channel.

Conscious of the sensitive milieu, the design was conceived of assimilating the building to its surrounding geographical features with a local stone finish. Applied the principle of CSS (GALLERY IN KIYOSATO, 2005), the building consists of nine cores linked by glazed spaces in-between. Each core serves for both a container responding to each function and a structural element for bearing the load of the whole building. Between those cores some decks follow the sloping terrain.

A walkway along the hilly terrain reaches the first slender core, then into the main entrance hall, from which a lift and stairs lead to all floors. The uppermost level is priviledged for the spacious living, dining and kitchen continuous to terraces in each direction. Downstairs, bedrooms and skylit bathrooms surround a lounge directly linked to the main entrance hall, where storages and building equipments are pushed under the rocky ground. Those private spaces extend onto the enlongated platform for a swimming pool in the landscaped garden.

LOCATION
Cornwall, UK
PROGRAM
Residence
YEAR
in progress
SIZE
745.00 sqm
STRUCTURE
Reinforced concrete
LEAD ARCHITECT
Satoshi Okada
TEAM
Tatsuya Terada, Izumi Kobayashi,Lisa Tomiyama
COLLABORATORS
PHOTO CREDITS:
Satoshi Okada architects

To Page Top