SATOSHI OKADA
ARCHITECTS

HOUSE K/n main

HOUSE K/n

This house stands in a historic residential district of Nagoya City. The site is located on top of a small hill, rectangular in shape with a frontage of 19.86 meters and a depth of 45.75 meters, slopes gently downward with a difference in elevation of about 4 meters from the front road. ...

Although the site has a strict regulation such as the building-to-land ratio of 40%, the house design is enough to make a one-story overall, then the lower floor are partially planned to take advantage of the sloping terrain.

The building, mainly made of Reinforced Concrete Structure, is enclosed by its rigid walls all around in order to prioritize security, and inside the walls, a large transparent space is surrounded by glass walls, some courtyards are arranged in seeking for an appropriate proportion between solid and void.

 

The place facing the front road is mainly occupied by the approach to the entrance and the garage. The human circulation on the left of the front of the building is designed with the four elements - stone, iron, greenery, and water - to maximize the richness of the experience with a minimum of hands. The space from the front road to the gate is drawn in as an external space, and the space extending from the gate to the back of the building is divided into two major parts, one in front of the main entrance and the other behind it. The approach is consistently designed with a small creek. On the back side, a nature intended landscape is designed for the water to choose its own way on numerous bumpy stone surface, while on the front side, the water turns to flow into a geometric smooth channel.

 

The entrance porch is covered with a thin and delicate roof. When the door is opened, a deep water basin, the terminal of the exterior creek is on the right. The dimmer space with its low ceiling leads to the reception area, gallery, and the backyard tube directly linked to kitchen. The gallery faces a large courtyard, and the salon - place for relaxing, and the dining and kitchen - place for eating, are faced across the courtyard. In contrast to the compressed spatiality of the entrance, the continuous space around the courtyard is brighter with a flat high ceiling and the spatial quality of transparency.

The large wall on the dining, in particular, is entirely finished with an African marble, creating a space where the truly natural design can be appreciated with its earth history of “several hundred million years”. In the dining hall, all the glass walls facing the courtyard can be slid away, so that the entire interior is flat and continuous with the courtyard.

 

The salon, on the other hand, is composed of a space surrounded by transparent glass walls that protrude into the courtyard, faces the dining hall through the patio. From the salon, the tall maple tree - planted in the garden downstairs - can be seen to appreciate its changing colors of each season.

 

The study and the master bedroom are located at the back of the salon, and on the lower floor, two private rooms and a Japanese-style tatami-room are planned as a private realm. All of the spaces face the large and small enclosed gardens, and were designed with natural lighting and ventilation in mind.

LOCATION
Nagoya, JP
PROGRAM
Private residence
YEAR
2021
SIZE
609.18 sqm
STRUCTURE
Reinforced concrete, steel
LEAD ARCHITECT
Satoshi Okada
TEAM
Tatsuya Terada, Lisa Tomiyama
COLLABORATORS
STRUCTURAL DESIGN:
Hojo Structural Laboratory
MECHANICAL DESIGN:
Akeno Facility Resilience
LIGHTING DESIGN:
KOIZUMI Lighting Technology Corp.
CONTRACTOR:
SOUMIYA Construction Co.
PHOTO CREDITS:
Satoshi Shigeta
PUBLICATIONS
Modern Living 261

To Page Top