SATOSHI OKADA
ARCHITECTS

House in Togoshi main

HOUSE IN TOGOSHI

Maximum In Minimum

This rather compact house is located in the Shinagawa, a busy post-industrial district in the Tokyo bay.

The small lot and the restriction imposed by the urban planning code directly conflicted with the client’s desire of spacious interiors overlooking his collection of cars.

The carport occupies the lower level and it is visible from the living room located half a storey above; moving upwards, kitchen and dining. The most intimate spaces are partially buried under the ground level: these receive natural light and ventilation from a quiet, inner courtyard as well as from several skylights carved out from the perimetral walls; the stairwell is also a channel for zenithal light and the outwardly protruding wall of the kitchen functions as a reflective surface.

The outer walls offer almost no openings, as to protect the residents from the noisy context of the site; they are cladded with galvanized steel sheets.

This design, challenged by the restraints of site and regulations, pursues broad, bright spaces within the congested realm of residential Tokyo.

LOCATION
Shinagawa, Tokyo,JP
PROGRAM
Residence
YEAR
2015
SIZE
144.34sqm
STRUCTURE
Rinforced concrete, Steel
LEAD ARCHITECT
Satoshi Okada
TEAM
Stefanie Samstag, Eisuke Aida, Lisa Tomiyama
COLLABORATORS
STRUCTURAL DESIGN:
Kenta Masaki
CONTRACTOR:
Iwamoto-gumi
PHOTO CREDITS:
Hiroyuki Hirai

To Page Top