SATOSHI OKADA
ARCHITECTS

House in Kakinokizaka main

HOUSE IN KAKINOKIZAKA

This house responds to three major requirements: adequate parking and exhibition space for the client’s six cars; airy living quarters; reinforced concrete structure polished and exposed.

The courtyard becomes then to play a key role: it functions as a medium between the supercar gallery and living areas. All the spaces of the house are arranged around this interior void, accessible along a north-south circulation path. In order to make the living room ceiling higher and to comply with the local regulations, the master bedroom beneath the living room was set a half story below the ground level.

The façade is articulated both horizontally and vertically to reach a scale appropriate for the finely sized context.

LOCATION
Meguro, Tokyo, JP
PROGRAM
Private residence
YEAR
2008
SIZE
456 sqm
STRUCTURE
Reinforced concrete
LEAD ARCHITECT
Satoshi Okada
TEAM
Jun Horiguchi, Lisa Tomiyama
COLLABORATORS
STRUCTURAL DESIGN:
Hirokazu Toki, Hojo Structural Laboratory
CONTRACTOR:
Sasazawa Construction Company
PHOTO CREDITS:
Satoshi Shigeta
PUBLICATIONS
INTERNATIONAL:
Haus & Auto, 21st Century Houses / 150 of the World’s Best,
JAPAN:
I'm home no.43

To Page Top