SATOSHI OKADA
ARCHITECTS

House in Hamadayama main

HOUSE IN HAMADAYAMA

This design aims to achieve wide, airy spaces within a typical Tokyoite residential lot, i.e. long and narrowly shaped.

The layout hence pursued sets the house as a long, solid box in which spaces overlap each other by means of a half-storey shift: the entrance is located on the ground level, above it the bedroom and services are catered for. The bathroom protrudes out of the building as a hanging box. The third and fourth levels are respectively occupied by the kitchen and dining areas and by the broad living room: through this alternation of floor levels, zenithal light is funnelled through the stairwell and reaches every room of the house.

These comfortable dimensions are allowed by the lightweight bearing system here applied: developed with the structural designer Hirokazu Toki, this timber frame consists of slender elements stiffened by the eastern bearing wall; moreover the latter absorbs the horizontal actions in case of earthquake. Wooden structure results here furthermore appropriate given the unreliable soil, weakened by a river streaming nearby.

LOCATION
Tokyo,JP
PROGRAM
Residence
YEAR
2006
SIZE
70.33 sqm
STRUCTURE
Wooden construction
LEAD ARCHITECT
Satoshi Okada
TEAM
Daikichi Honma
COLLABORATORS
STRUCTURAL DESIGN:
Hirokazu Toki
CONTRACTOR:
Tsukasa Kenchiku co.
PHOTO CREDITS:
Koichi Torimura
Satoshi Okada

To Page Top