SATOSHI OKADA
ARCHITECTS

Guesthouse in Karuizawa main

GUESTHOUSE IN KARUIZAWA

Hospitality retreat for a Japanese company: being the contemplation of nature its primary purpose, the guesthouse stands as an observation platform in the middle of a thick, lush green.

The programme envisions a main building, completed in 2016, and a smaller annex, completed in 2017.

To enhance the visitors’ deep perception of the surrounding forest, the entrance storey is almost totally transparent and protrudes towards a creek streaming nearby. Yet, a deep canopy roof ensures comfort and sense of protection while framing the view into a horizontal, continuous scene. Taking advantage of the natural slope of the land, the most private spaces, guestrooms and Japanese spa, are located on the lower level, each featuring a direct contact with the coniferous wood; the building is partially sunken into the hilly terrain, so that it appears a slender single story structure when appreciated from the main gate.

The materials deployed are reduced to polished bare concrete, warm tint timber and stone juxtaposed in a careful balance between simplicity and sober elegance.

LOCATION
Karuizawa, Nagano JP
PROGRAM
Private guesthouse
YEAR
2017
SIZE
2080 sqm
STRUCTURE
RC + steel
LEAD ARCHITECT
Satoshi Okada
TEAM
Lisa Tomiyama, Eiji Iwase, Tsuyoshi Oshiyama
COLLABORATORS
STRUCTURAL DESIGN:
B-Farm
CONTRACTOR:
Sasazawa Construction Company,Takahashi Kogyo co.
PHOTO CREDITS:
Satoshi Shigeta
AWARDS
Prix Versailles, Exteriors North East Asia, FR 2017

To Page Top