SATOSHI OKADA
ARCHITECTS

chabohiba_hall main

CHABOHIBA HALL

CHABOHIBA HALL is a community centre deeply rooted in a residential district on the west outskirts of Tokyo.

It was conceived for concerts, musicals, exhibitions and any cultural activity in the local society. The spatial configuration revolves around the monumental fulcrum called “Chabohiba” - a coniferous tree - aged over a century, preserved at the middle of the site as a living recollection of the land history.

The auditorium, serving for a concert hall to one hundred people, was realised in association with Nagata Acoustics, a Japanese company specialising in creating the highest quality of sound environments; indeed, it has been highly appreciated by cerebrated musicians engaged in recording albums or producing TV programs. The space can completely be liberated to the adjacent foyer by rotating red-brown wooden panels, hereby offer unobstructed views toward the symbolic tree at the courtyard.

Several pre-existing elements excavated during the construction were reincarnated for evoking the memory of its locus. A large unglazed pottery placed in a shallow water-basin works as an outlet for water sprung from the underground; and various sized stones are reborn as components of the rock garden designed along the auditorium for a peaceful mind to the audience.

LOCATION
Tokyo, JP
PROGRAM
Cultural venue
YEAR
2015
SIZE
612 sqm
STRUCTURE
RC + steel
LEAD ARCHITECT
Satoshi Okada
TEAM
Tatsuya Terada, Lisa Tomiyama
COLLABORATORS
STRUCTURAL DESIGN:
S3 Associates
SOUND DESIGN:
Nagata Acoustics (Nagata Acoustics: news)
CONTRACTOR:
Nihon Construction Co.
PHOTO CREDITS:
Satoshi Shigeta
AWARDS
International Architecture Award 2017 - The Chicago Athenaeum

To Page Top