SATOSHI OKADA
ARCHITECTS

Office Ymain

OFFICE Y

Small, comfortably homelike offices are becoming an emerging typology to counteract the alienation of long working hours in huge headquarter complexes.

So far many poor office buildings – in Japanese jargon pencil buildings- hosted employees of medium to small size companies.

Office Y sets itself apart from this category because of few key reasons:

1. it belongs to a small company catering for high quality services: it therefore requires multiple individual spaces where each worker may concentrate;

2. on the other hand it requires transparency and overall permeability to encourage human relations;

This refined headquarter hosts 15 employees and is located in a residential district of downtown Tokyo. It is a composition of two volumes facing each other across a sunken garden. The block on the right hand side faces a street junction and is used as an interface with the public; the one on the left contains the workstations. The two volumes overlook onto a central void through entirely glazed facades; this helps remarkably to set a visual communication between employees and customers and visitors.

LOCATION
Tokyo, JP
PROGRAM
Office
YEAR
2018
SIZE
497 sqm
STRUCTURE
Reinforced concrete
LEAD ARCHITECT
Satoshi Okada
TEAM
Tatsuya Terada, Lisa Tomiyama
COLLABORATORS
STRUCTURAL DESIGN:
Hojo Structural Laboratory
LANDSCAPE DESIGN:
SOLSO
EARTHEN WALL:
Naoki Kusumi, Sakan Co. Ltd.
GLASS SANITARY WARES:
Takahiro Tsuchihashi
CONTRACTOR:
Watanabe Kensetsu Co.
PHOTO CREDITS:
Satoshi Shigeta
  • Office Y Photo2
  • Office Y Photo3
  • Office Y Photo3
  • Office Y Photo4
  • Office Y Photo5
  • Office Y Photo6

To Page Top